Шефът на IBM: интелигентните електро-мрежи не са нещо „футуристично”

Сам Палмисано

При една от редките си изяви пред публика главният изпълнителен директор на IBM Сам Палмисано заяви, че енергийната инфраструктура трябва да бъде допълнително цифровизирана и насочена към потребителя.

Сам Палмисано

Палмисано, който бе лектор на световната конференция GridWise, изтъкна, че модернизирането на енергиийата инфраструктура изисква системен инженерен подход, а не ъпгрейди „на парче”,както се случва сега.

Умните сензори за електропроводите дават на операторите повече информация, за да могат да работят. Но системата като цяло трябва да стане по-устойчива и ефективна. Предизвикателството пред индустрията е да има смисъл от огромното количество данни, което мрежата натрупва.

„Ние получаваме данни в безпрецедентни количества“, каза Палмисано. „Най-важното е не колко данни има. Важно е това, което данните могат да ни кажат.“

Дори и с фокус върху техническите нужди на електрическата мрежа, Палмисано е убеден, че има нещо още по-важно – потребителите на енергия. Те все още не са напълно ангажирани към идеята за интелигентните електроразпределителни мрежи.

„Ние не сме успели до момента да предадем посланието за ползите от интелигентните енергийни системи за потребителите. Докато това не се случи, пълният потенциал на интелигентнтите мрежи няма да бъде реализиран.“

Друг проблем, който застрашава успеха на една цифрова енергийна мрежа, е притеснението на потребителите относно сигурността и неприкосновеността на личния живот. Това, според Палмисано, няма да се реши без намесата на индустрията и политиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*