2 милиарда коли и надеждата за нулеви вредни емисии

Земята е дом на повече от един милиард превозни средства. Този брой се очаква да достигне два милиарда в рамките на 15 години.

Нужни са три основни неща за наличието на транспортна система с нулеви вредни емисии, вярва Дан Сперлинг, съавтор на книгата „Два милиарда автомобили: да караме към едно устойчиво развитие”, професор по инженерни и екологични науки и политики в Университета на Калифорния, както и съосновател на Института по транспортни изследвания „UC-Davis”.

Според Сперлинг, трите стълба за постигена на нулевите емисии на транспортната система са: превозни средства, горива и мярката „пропътувани километри на превозното средство”. Като цяло най-много се работи по самите автомобили и най-малко по мярката за изминати разстояния.

Автомобилите сами по себе си са най-интересни – най-лесно е за всички да се съсредоточим върху електрическите превозни средства. Всички говорят за хибриди, за електрически автомобили, за пробег, скорости, батерии. Но това, според учения, не е достатъчно.

Горивата са сфера, където има да се поработи доста. Сперлинг смята, че ключът е в приемането на стандарти за нисковъглеродни горива и насърчаване на потреблението им.

Третият показател като че ли остава пренебрегван. Правителствата и местните власти обаче могат да направят много, за да провокират подобряване на мярката, убеден е ученият.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*