Възобновяемата енергия може да помогне на най-бедните

Възобновяемите енергийни източници могат да помогнат на някои от най-бедните хора в света, смекчавайки последиците от високите цени на петрола.

Доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ) със съдействието на Организацията на обединените нации (ООН) за целите на хилядолетието показва, че районите на юг от Сахара трябва да гледат на слънчевата енергия като на „най-разпространения енергиен ресурс“ в региона.

Нобуо Танака, изпълнителен директор на МАЕ, подчертава, че липсата на достъп до „модерни енергийни услуги” има тежко въздействие върху социалното и икономическото развитие. „Малките, самостоятелни възобновяеми енергийни технологии често могат да отговарят на нуждите от електричество на селските общности, при това по-евтино и с потенциал да изместят скъпите дизелови генератори,” казва Танака.

В доклада на МАЕ се посочва, че трябва да има повече държавна подкрепа за възобновяемите енергийни източници в Африка и че в момента рамката за развитието на такива проекти липсва. Танака отбелязва също, че първоначалното финансиране за развитие на възобновяемата енергия е въпрос, който се нуждае от решаване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*