Смарт-грид услугите ще достигнат $4,3 милиарда до 2015 г.

Pike Research публикува нов доклад, който показва, че комуналните дружества се обръщат към външни експерти, които да инсталират и внедрят системи за интелигентни електроразпределителни мрежи – системи за двупосочна цифрова комуникация системи за дистрибуция и и управление на електрическата енергия. Изглежда най-вероятно дружетвата ще използват външен доставчик на услуги и за управлението и поддръжката на техните системи.

Според настоящите оценки, светът е на път да похарчи общо 470 милиона щатски долара през 2010 г. за услуги по управление на смарт-грид мрежи. Pike предрича, че тази сума ще нарасне до 821 милиона щатски долара през 2011 година.

Услугите по управление на смарт-грид инфраструктури ще се превърне в индустриален бум и ще генерира $4,3 милиарда приходи в световен мащаб до 2015 г., според доклада.

Pike отдавал назряващата популярност на интелигентните електроразпределителни мрежи главно на икономически стимули; интелигентните електро-мрежи могат да намалят оперативните разходи на комуналните дружества, както и да осигурят по-ефективното разпределение на електроенергията. Но увеличението на използването на интелигентни мрежи също така е резултат и от промени в политическите програми популистките настроения, насърчаващи интеграцията на възобновяеми източници на енергия, според анализторите. Интелигентните мрежи правят по-лесно за комуналните дружества да интегрират електроенергията, произведена от възобновяеми източници като вятърни и слънчеви паркове.

В доклада се прогнозира, че доставчиците на услуги ще се възползват от този растеж, тъй като много от тях вече са доказали опита си в предоставяне на услуги в областта на информационните технологии и оперативните технологии.

В доклада се отразява и присъствието на солидни ограчи от областта на високите технологии, които в последните няколко години решиха да разработват смарт-грид системи и услуги.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на IBM Сам Palmisano говори по време на глобалния форум GridWise във Вашингтон, като заяви, че въпреки наличието на проблеми със сигурността и неприкосновеността на личния живот около интелигентните мрежи, те неизбежно са предпочитаният метод за разпределение на електрическата енергия.

Cisco Systems, IBM, Intel и други големи играчи вече активно инвестират в технологии за смарт-грид системи и услуги.

Мари Хатар, вицепрезидент на маркетинга за мрежови системи на Cisco, дори отиде още по-далеч, като заяви, че счита, че интелигентните електроразпределителни мрежи ще бъдат по-голям технологичен бум от Интернет.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*