Най-голямата офшорна вятърна ферма в света заработи в Обединеното кралство

Най-голямата офшорна вятърна ферма в света бе открита във Великобритания в четвъртък като част от стратегията на правителството за намаляване на въглеродните емисии. Проектът получи поздравленията на мнозина екологични активисти.

Фермата представлява гора от гигантски турбини в Северно море край бреговете на Кент, където 100 турбини инсталирани до момента от общо 341 планирани. Шведската енергийна компания Vattenfall, която е изградила фермата, казва, че проектът има потенциал да електроснабдява около 200 000 жилища. Фермата ще увеличи капацитета на Великобритания за генериране на вятърна енергия с повече от 30 процента.

Разположени на около 12 километра навътре в морето, 115-метровите турбини са разпределени на повече от 35 кв. км. и се виждат от брега.

Фермата се очаква да произвежда по 300 мегавата енергия, когато работи с пълния си капацитет, което ще доведе до увеличаване на ВЕИ мощностите във Великобритания с 5 гигавата.

Министърът на енергетиката Крис Хюун приветства напредъка на Великобритания в областта на вятърната енергия. „Ние сме в уникална позиция да се превърнем в световен лидер в тази индустрия, – каза той. – Ние сме островна нация и аз твърдо вярвам, че трябва да овладеем силата на вятъра, вълните и приливите максимално добре”.

Крейг Бенет, активист и политически директор на „Приятели на Земята”, заяви, че този вятърен парк е“ важна крачка напред „, но предупреди, че като цяло историята на Великобритания в областта на чистата енергия куца. Редица критици изтъкват, че турбините произвеждат енергия само когато вятърът духа и че до момента не е разработена ценово ефективна система за съхраняване на енергията, след като тя бъде генерирана.

Професор Иън Фелс, енергиен експерт, пък казва: „Това, което ме притеснява, е че правителството изглежда е обсебено от възможността да гради вятърни паркове и пренебрегва други източници на възобновяема енергия, които в много отношения биха могли да са по-добри.“

1 коментар

  1. Фермата се очаква да произвежда по 300 мегавата енергия, когато работи с пълния си капацитет, което ще доведе до увеличаване на ВЕИ мощностите във Великобритания с 5 гигавата.

    Я пак?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*