Студент лети като птица със самолет, задвижван с човешка сила

Канадски студент е направил това, което Леонардо да Винчи само си е мечтал: да полети със самолет, задвижван с човешка сила, „пляскащ с крила”. Наречена орнитофтер и вдъхновил съвременните хеликоптери, този летателен апарат е скициран още от Да Винчи през 1485 година, но така и не е построен.

Тод Райхарт, студент по инженерни науки в университета в Торонто, успял да конструира и да вдигне във въздуха своя орнитофтер – наречен „Снежна птица” – за 19,3 секунди, прелитайки 145 метра. „Снежна птица” е направен от въглеродни нишки, дърво балса и пяна. Тежащият 42 килограма самолет успял да поддържа средна скорост от 25,7 км./ч.

Тод и неговият самолет направили това постижение на 2 август 2010 г. в района на Големите езера близо до Онтарио. Екипажът запазил в тайна новината за успеха в продължение на два месеца, за да може да завърши обработката на данните. Тод и около 30 други студенти са работили по изграждането на самолета в продължение на 4 години.

Самият Тод се подложил на едногодишна програма за упражнения, за да отслабне с над 8 килограма, така че да може да осъществи полета. Самолетът има размах на крилата 32 метра, а пилотът трябвало хем да върти педалите с краката си, хем да дърпа крилата в същото време, така че задачата му не е била никак лесна.

„Нашата оригинална цел бе да реализираме тази оригинална мечта на аеронавтите – човек да полети като птица,” казва 28-годишният Тод.

Полетът е документиран от Международната федерация по аеронавтика и е записан като първият регистриран полет с орнитофтер.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*