Соларен самолет ще остане в небето пет години

Струва ви се, че последният път, когато летяхте със самолет, полетът трая толкова дълго… Ала знаете ли, че в щатското министерство на отбраната готвят полет, който да трае цели пет години?

DARPA, агенцията за изследователски проекти към отбранителното ведомство, е изплатила на компанията Boeing общо 89 милиона щатски долара за изграждането на огромен, захранван със соларна енергия, роботизиран въздухоплавателен кораб, който може да носи 450 килограма сензори и други полезни товари за период от пет години, пише Discovery News.

„Това е голямо предизвикателство,  – казва ръководителят на проекта от страна на Boeing Пат О’Нийл. – То ни предлага възможности да правим в атмосферата неща, които обикновено бихме асоциирали със сателитите.”

Самолетът, наречен „Слънчев  орел”, ще трябва да бъде почти без поддръжка и високо енергийно ефективен. Над половината от размаха на крилете му, който е 60 метра, ще бъде покрита със слънчеви клетки за събиране на енергия от слънцето. Тя ще трябва да се съхранява на борда на самолета, така да че той да може да лети и нощта, затова ще бъде снабден с батерии.

„Слънчев орел” има за цел да се издигне на около 20 хиляди метра височна в небето или дори по-високо. На това ниво той ще може да служи като платформа за дистанционно наблюдение, разузнаване и комуникации, както и за научни експерименти.

Найй-дългият безпилотен полет на самолет до този момент е постижението на безпилотния летателен апарат „Зефир” през юли тази година. Изграденият от Qinetiq модел престоя в небето 366 часа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*