Климатичните промени заплашват птиците, които правят дълги миграции

Птиците, които правят миграции на дълги разстояния, са по-уязвими към промените в климата, отколкото такива, които правят кратки пътувания, показва проучване.

Учените казват, че все по-ранното пристигане на пролетта на местата за размножаване из Европа прави по-трудно за птиците да привлекат партньор или да намерят храна.

Изследователите предупреждават, че „увеличаването на екологичното несъответствие“ може да доведе до намаляване на птичите популации.

Резултатите са публикувани в списанието “Дело Б“ на Кралското дружество.

Изследването се основава на един много голям набор от данни за 117 мигриращи видове птици, които мигрират от Африка или Южна Европа към Северна Европа, обхващайки около 50 години“, обясни съавторът Никола Сайно от Университета в Милано.

Международният екип от изследователи от Италия, Германия, Финландия и Русия си поставил задача да види дали времето на пролетното пристигане на птиците по техните места за размножаване се е променило през последния половин век.

За да постигнат това те използвали средните данни за дните на пристигане на птиците в няколко обсерватории за наблюдение на птиците в Северна Европа. След това екипът сравнил тази информация със съответните „градусови дни“ в тези години – това е показател, който се отнася до общата сума от средните дневни температури над прага, над който се задействат дадени природни цикли, като например падането на листата на растенията, цъфтежът на цветята и др.

Професор Сайно и екипът му установили, че пролетта е пролетта започва по-рано, което влияе на мигриращите птици. „Птиците, които не са се адаптирали към промените, са намалели повече в Северна Европа.“

Това са предимно видове, които преминават дълги разстояния по време на миграции от регионите на юг от Сахара, сред които попадат патици, лястовици и дроздове. „Най-вероятно проблемът е, че има едно оптимално време през пролетта за птиците и тяхното размножаване, пристигайки по-късно, птиците вероятно пропускат най-добрия период, в който да се чифтосват“, казват учените.

Пиковете в хранителното изобилие, като наличието на много насекоми, са много краткотрайни в северните ширини; така че ако пристигат твърде късно и пропуснат този момент, птиците пропускат най-добрата възможност за отглеждането на своето потомство“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*