Червеят Stuxnet удари компютрите на ирански ядрен завод

Сложен компютърен червей е заразил компютрите на служителите в първата ядрена електроцентрала в Иран, съобщи агенция ИРНА. Въпреки това оперативните системи на централата Бушер – която трябва да заработи до няколко седмици – не са увредени, заяви ръководителят на проекта Махмуд Джафари.

Червеят Stuxnet е способен да придобие контрол над различни видове промишлени инсталации. Някои западни експерти смятат, че неговата сложност предполага, че може да е създаден само от „национална държава“.

Това е първият знак, че Stuxnet, който е предназначен за атака на системи на немската компания Siemens, е достигнал до оборудване, свързано с ядрената програма на Иран, коментира BBC.

Също така обаче случаят е показателен за кибер-заплахите, които ще застрашават все по-цифровизираните, базирани на двупосочен обмен на данни, „интелигентни“ електроразпределителни системи, наричани още „смарт-грид“.

Stuxnet е приспособен да се възползва от слабости в системите на Siemens, които се използват за управление на водни ресурси, нефтени платформи, електроцентрали и други възлови структури на комуналните услуги.

Фактът, че Stuxnet вече е открит на персоналните компютри на служители на електроцентралата няма да има никакво въздействие върху планираното отваряне на електроцентралата следващия месец, заяви Джафари.

В момента цял екип опитва да отстрани злонамерения софтуер от засегнатите компютри. Създадена е и работна група от експерти, което да обсъдят начините за борба с червея, който вече е заразил около 30 000 IP адреса в Иран.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*