Испания гради най-голямата си електроцентрала на биомаса

Правителството на Испания одобри строителството на най-голямата електроцентрала на биомаса в страната, обяви Ence – един от най-големите производители на възобновяема енергия в страната.

Правителството одобрение бе необходимо, тъй като централата, която ще бъде построена в южния град Уелва, ще използва държавна помощ за проекти за възобновяема енергия.

Заводът ще има капацитет от 50 мегавата и ще доставя „зелена“ енергия за около 400 000 души, се казва в изявление. Електроцентралата представлява инвестиция от над 100 милиона евро, заяви Ence.

Според експерти, енергийните заводи на биомаса, които работят с органична материя – от селскостопански отпадъци като слама или тор до отпадъци от горски продукти – могат да имат емисии на C02 с до 60% по-ниски о в сравнение с електроцентралите, работещи с изкопаеми горива.

В Испания през миналата година този вид генерация е осигурила само 1,3% от общото производство на енергия, в сравнение с 12,5% при вятърната енергия.

Самата компания Ence описва себе си като „водеща компания в Испания в областта на възобновяемата енергия чрез използването на биомаса и енергийни култури“, която „управлява около 116 хиляди хектара гори в Испания, Португалия и Уругвай.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*