7 неща, които не знаем за енергоспестяващите крушки (а трябва)

Осветителните уреди са сред най-често използваните електрически уреди в дома, а светлината оказва влияние върху начина, по който работим и се чувстваме като цяло. Напоследък стана актуална темата за замяна на традиционните крушки с нажежаема жичка с нови, енергоспестяващи крушки. След като 100-ватовите и 75-ватовите „нажежаеми“ крушки бяха изгонени от пазара, замяната с енергоспестяващите им аналози става още по-актуална.

1. Инвестицията в ефективно осветление се изплаща шесткратно

Стандартната крушка с нажежаема жичка – тази, която сме свикнали да мислим за „обикновена крушка“, работи по доста неефективна технология. Тъй като тя се нажежава до степен, в която да свети, то основната част от енергията на практика се превръща в топлина, не в светлина. Около 90% до 98% от електричеството, което консумира крушката, отива за генериране на топлина.

Флуорисцентните осветителни тела и в частност компактните флуорисцентни крушки, които наричаме още „енергоспестяващи крушки“, са около 75% по-ефективни при същия обем светлина.

Средно шест пъти по-голяма е сумата, която се спестява от сметките за ток чрез използването на такава крушка, в сравнение със самата инвестиция в енергоспестяващата крушка, изчислили са експерти. Като се има предвид, че осветлението все пак представлява една малка част от общата сметка за ток, подобна възвръщаемост не се усеща много осезаемо, но за собствениците на големи помещения, например салони и зали за събития и тържества, това е от значение.

2. Не всички енергоспестяващи крушки живеят дълго

Някои евтини марки енергоспестяващи крушки вече успяха да разочароват някои потребители със своя кратък живот и сравнително лошо качество на светлината. Както и в много други сфери на живота, и тук често важи правилото, че евтиното излиза в крайна сметка скъпо.

Препоръчително е да се инвестира в по-качествените, макар и осезаемо по-скъпи, модели, защото такава инвестиция обикновено се оправдава в дългосрочен план. Обикновено такива модели са сертифицирани по световните стандарти за енергийна ефективност. Освен това обаче покриват и набор други критерии. Например, те идват с определен период на гаранция, в рамките на който подлежат на гаранционна замяна при повреда, имат минимален живот от порядъка на около 6 хиляди часа, освен това са проектирани така, че да излъчват минимален шум, който да не е осезаем за човешкия слух. Стандартите изискват от тези устройства да включват за секунда и да достигат поне 80% от максималния си капацитет в рамките на до три минути. Не могат да съдържат повече от 5 милиграма живак.

3. Употребените енергоспестяващи крушки не бива да се хвърлят в кошчето

Всички флуоресцентни крушки съдържат малко количеството живак, който е токсичен. Те действително изпускат по-малко живак в околната среда, отколкото крушките с нажежаема жичка, но все пак изпускат живак. Е, в последно време производителите се насочват към производството на крушки, които имат специална външна обвивка, предназначена за ограничаване на освобождаването на живак в случай на счупване.

Ако се случи да счупите флуорисцентна лампа, проветрете помещението за най-малко 15 минути, като е добре всички да излязат от помещението през това време. Внимателно съберете всички фрагменти, а с парче тиксо или друг вид лепяща лента оберете дребните частици. Избършете с навлажнени хартиени кърпи и опаковайте добре остатъците, така че някой да не пострада по случайност.

Употребените, но не счупени флуорисцентни лампи не е добре да се хвърлят в кошчето – въпрос на опазване на околната среда. Някои от специализираните фирми за изкупуване на различни видове вредни отпадъци приемат и обработват именно употребявани стари флуорисцентни лампи. Най-добрият начин да разберете кои са тези фирми е да потърсите актуалния им списък в сайта на министерството на околната среда и водите.

4. Инсталиране на програмируеми „часовници“ за прекъсване на осветлението

Енергоспестяващите крушки със сигурност имат предимства, но те изискват известна корекция от страна на потребителите, защото не са точно същите като тези с нажежаема жичка – не на всяко осветително тяло пасват добре, понякога размерът им е неподходящ. Програмируемите „часовници“ за прекъсване на осветлението от своя страна не изискват промени от страна на потребителите, а според специалисти, тези умни машинки в някои случаи могат да спестят много повече от каквито и да е флуорисцентни и LED осветителни тела. Освен това могат да предоставят допълнителна гъвкавост, сигурност, комфорт и красота.

5. Халогенните крушки – пренебрегван избор?

Когато става дума за енергийно ефективно осветление, обичайно не се сещаме за халогенни крушки, но те са с 10% до 40% по-енергийно ефективни от тези с нажежаема жичка и живеят 2-3 пъти по-дълго. В комбинация с програмируеми устройства за прекъсване или димери за плавно намаляване на силата на светлината те също могат да спестят доста електричество. В същото време светлината им е качествена и приятна за окото и са много подходящи за осветление на помещения, ниши, вграждане в шкафове и много други приложения.

6. Стандартното осветление над главите ни отстъпва пред алтернативите

Повечето от нас са израснали с една класическа представа за осветлението – лампата, центрирана точно в средата на тавана на стаята, най-често висяща оттам – или пък набор от лампи по тавана на помещението (например в учреждения и класни стаи). Така са строени домовете, в които живеем, и така е било най-лесно за тези, които правят електроинсталацията. Но както знаят интериорните дизайнери, един източник на светлина над главите – това е най-некомфортното и неприятно осветление, а някои фотографи биха го определили като „смазващо“.

За едно помещение е препоръчително да има поне два източника на светлина и по възможност да няма едно централно светещо тяло на тавана. Колкото по-разчупено, толкова по-добре. Архитектурното осветление може да направи чудеса, а да направим артистично осветление в дома си не е чак толкова трудно или скъпо, колкото изглежда на пръв поглед.

Според вкуса и възможностите човек може да постави малки „луни“ над шкафовете в кухнята или вътре в шкафове и витрини (особено при вратички от цветно или матирано стъкло). Така помещението изглежда хем по-голямо, хем по-уютно. Един или два аплика на стената, светещи нагоре или пък надолу, правят помещението елегантно. С насочен светлинен лъч може да се постави акцент върху определен елемент от интериора, например ниша или декоративна фигура в ъгъла.

В спалните пък така наречените „луни“ могат да омекотяват светлината (в идеалния случай, насочени към подножието на леглото). Съчетавайки това с една настолна лампа или насочена нощна лампа за четене, комбинацията превръща обикновената стая в гледка, достойна за журнал.

7. Светодиодите ще стават все по-масови

Светодиодите (LED) са познати отдавна, но едва напоследък започна да се говори за тях като за начин за общо осветление. Технологията се развива доста бързо, а неизбежно и цените ще започната да спадат.

Светодиодите като цяло се възприемат като бъдещето на осветлението. За момента имат някои недостатъци, като например това че са прекалено насочени и светлината им е студена, но все пак ще има някакъв период на приспособяване.

По-важното е, че LED осветлението се сочи като много дълготрайно – животът на такива осветителни тела ще е десетки години, имат много високо ниво на енергийна ефективност, а освен това са издръжливи на вода и механични сътресения. Така че има защо да се следи развитието им и да се планира една бъдеща инвестиция в подобно осветление.

4 коментара

 1. Енергоспестяващите крушки са такива само ако се сравняват с халогенното осветление.
  Ако ги сравним с добре направено светодиодно осветление – ще харчат два пъти повече.

 2. „и боли производителността, тъй като това може да доведе до очите щам.“
  Отнасяйте се отговорно и професионално към текста, да да не се превърнете в пример за осмиване…
  1.Ползвайте коректор
  2. Четете като го напишете
  3.има програми които ще хванат непознатите думи и ще Ви насочат към потенциално грешното място
  Желая успех, и не да не убивате идеята с „кофти“ изпълнения

 3. Ще е хубаво като използвате google translator-a, поне да преглеждате каква боза се получава, вместо да копирате директно в сайта си.

 4. Странно, за първи път чувам че в обикновените ел. крушки има живак, звучи ми доста съмнително.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*