Японските коли водят зелената класация

Ниските емисии на Honda Civic GX го издигат на върха в еко класацията.
Ниските емисии на Honda Civic GX го издигат на върха в еко класацията.

Всяка година Американският съвет за енергийно ефективна икономика (ACEEE) представя списък на най-добрите и най-лошите автомобили от гледна точка на техните зелени показатели.

Honda и Toyota са звездите на шоуто тази година, което не им се случва за първи път. Американските компании Ford и Chevrolet обаче също напредват с интересни модели, изкачвайки се по зелената стълбица.

ACEEE оценява автомобилите по показатели като икономия на гориво, вредни емисии и други променливи, вкл. производствените практики. Ниските емисии на Honda Civic GX, автомобил, който работи само на природен газ, го издигат на върха в еко класацията.

GX е единственият модел на газ, достъпен на американския пазар, но това се дължи отчасти на липсата на публична инфраструктура за подобно гориво.

Не е изненада също, че хибридите Toyota Prius и Honda Civic Hybrid са в горната част на списъка. И двата модела са отличен избор за купувачите, според ACEEE. Още един модел на Honda –  Insight е в топ 6, където са и Smart ForTwo и Ford Fusion/Mercury Milan Hybrid.

Един от най-лошите за околна среда пък е моделът Lamborghini Murcielago Roadster. Със своя 6,5-литров V-12 двигател автомобилът има печален рейтинг за вредни емисии.

На почти същото дередже е и Bugatti Veyron, поставен от ACEEE в класацията на най-малко зелените коли наред с Bentley Azure/Brooklands, Maybach 57S, Dodge Ram 2500 Mega Cab и Ford F-250.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*