Шотландия ще генерира 100% от енергията си от зелени източници до 2025 г.

Шотландия трябва да произвежда достатъчно електроенергия от възобновяеми източници, за да се справи с всички свои енергийни потребности. Това трябва да стане до 2025 г., обяви министър Алекс Салмънд, предаде АФП.

Шотландия е без конкуренция в зелените енергийни източници и нашата нова национална цел да генерираме 80 на сто от потребната ни електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. ще бъде превишена чрез осигуряване на настоящите ни планове за вятърна, вълнова и приливна генерация“, каза Салмънд.

Той изрази увереност, че до 2025 г. Шотландия ще произвежда най-малко 100 процента от енергията, нужна за задоволяване на собствените й потребности от електричество, от възобновяеми енергийни източници, а и заедно с други източници това ще й даде възможност да се превърне в нетен износител на чиста, зелена енергия.

Миналата седмица, Шотландия повиши целите си за 2020 г. за добива на електроенергия от възобновяеми източници от 50% на 80% общото потребление. Голяма част се очаква да бъде генерирана от разположени в морето вятърноенергийни системи.

Шотландското правителството изключи изграждане на нови ядрени централи на север от границата с Англия, докато британското правителство в Лондон пък се надява на нови реактори, които да работят успоредно с технологиите за вятърна и морска енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*