Adobe сама си прави ток с горивни клетки

Софтуерният гигант Adobe е инсталирала в централата си система от твърдотелни оксидни горивни клетки, които ще й осигурят 12 100 киловата капацитет за захранване на собствените й изчислителни сървъри. Системата, разработена от местната компания Bloom Energy, ще задоволи около една трета от енергийните потребности на централата на Adobe.

Освен това инсталацията ще намали намалят разходите на Adobe. Енергията от горивните клетки – която се генерира чрез преобразуване на метан в електричество, въглероден двуокис и вода посредством мрежа от каталитични керамични плочки – ще струва на фирмата по около 8,5 цента на киловатчас. Енергията, която сега компанията черпи от електропреносната мрежа, й струва по 13 цента. Това прави спестяване с над една трета.

Цената включва поддръжка, гориво и амортизирана стойност за целия оперативен живот на горивните клетки, който е десет години, заедно с 30 процента федерален данъчен кредит и осигурените от управата на Калифорния стимули за фирми, които използват технологията. За захранване на системата Adobe е сключила договор за за закупуване биометан от близко депо за отпадъци за период от пет години.

Всъщност Adobe се е оглеждала за горивни клетки на биогаз още от януари. За това време компанията е ангажирала професор от Сан Хосе, който да й помогне да изучи горивните клетки и да направи избор. В резултат, компанията-доставчик е избрана до известна степен заради това, че нейните горивни клетки предимно произвеждат електрическа енергия и отделят много малко топлина. Повечето конвенционални горивни клетки генерират почти равни количества електричество и топлинна енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*