Еко-проекти настъпват на европейско ИКТ дефиле

Повече от 100 пробивни ИКТ изследователски проекти, финансирани от ЕС, бяха представени на конференцията „ICT 2010-Digitally Driven“ и съпътстващата я изложба в Брюксел Експо, която започна на 27 септември и приключва днес. Събитието, организирано на всеки две години от Европейската комисия и на което тази година домакин бе белгийското председателство на Съвета на министрите на ЕС, свързва учени, бизнес и политици, за да се покажат най-новите постижения на ИКТ.

Основни теми тази година са изследвания за устойчиво развитие в една нисковъглеродна икономика и конструктивното въздействие ИКТ в ежедневния живот.

Засилването на научните изследвания и иновациите в областта на ИКТ представлява ключова цел за цифровото развитие на Европа. Очаква се това да спомогне за повишаване на производителността на Европа и нейния икономически растеж, подобряване на качеството на живот и преодоляване на социалните предизвикателства.

Ето и някои примери за проекти в областта на ИКТ, представени на тазгодишното изложение.

BeAware“ – Икономия на енергия на една ръка разстояние

Намаляването на потреблението на енергия е от съществено значение за намаляване на глобалните емисии на CO2. BeAware е тхнология, която е разработена да помага на европейските граждани да определят моделите на потребление на енергия в дома си и активно да пестят енергия и пари. Безжични и интерактивни сензори първо мерят колко енергия се консумира от домакинските уреди. След това те информират потребителите за възможностите за спестяване на енергия.

В момента семействата във Финландия и Италия са в процес на тестване на BeAware. Проектът се осъществява от университети и изследователски центрове във Финландия, Италия и Швеция.

Твърдотелно осветление – ярка светлина за по-светло бъдеще

Осветлението представлява около 20% от цялото потребление на електричество в домовете в Европа. Проектът за твърдотелно осветление Oled100.eu е разработка на органични осветителни технологии, които са 5 пъти по-ефективни в сравнение с конвенционалните осветление. Това би могло да помогне на ЕС да намали емисиите на въглероден двуокис с 20% до 2020 година. Органичните светодиоди (OLED) не съдържат живак и поради дългия им експлоатационен период генерират и по-малко отпадъци.

Проектът се координира от Philips Technology GmBH и изследователски партньори от университетите в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия и Обединеното кралство.

Saferider – сигурност на две колела

SAFERIDER има за цел да увеличи безопасността по пътищата и комфорта на колоездачите. Новата технология сигнализира за прекалено висока скорост, нивото на риск на завоите на пътя, които се задават, или нуждата от смяна на лентата, за да се избегне сблъсък с насрещно движещи се автомобили и камиони. В случай на катастрофа SAFERIDER използва ECALL системата за автоматично набиране на Единния спешен номер в Европа 112 – и препраща данни за мястото на произшествието на службите за спешна помощ.

Този проект се координира от университети и изследователски центрове от Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Комерсиални партньори са Yamaha, Porsche и Piaggio.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*