Северна Ирландия вдига ВЕИ целите си

Северна Ирландия повиши целите си за интегриране на източници на възобновяема енергия, като обяви, че възнамерява да произвежда 40% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 година.

Целта е вписана в „Стратегическата енергийна рамка“ и над три пъти по-висока от предишната цел, която Северна Ирландия си беше поставила, а именно – 12% от енергията да идва от възобновяеми източници.

Арлийн Фостър, министър на предприятията, търговията и инвестициите, казва, че Северна Ирландия вече е на път да постигне своята цел от 12 на сто, а в момента десет процента от електроенергията там се произвежда от възобновяеми енергийни източници.

Фостър описа новата цел – много по-висока от 15-те процента, към които правителството на Обединеното кралство се стреми – като „истинско предизвикателство“.

„Това е едно широкообхватно предизвикателство, оказващо влияние върху редица държавни ведомства, които трябва да гарантират, че съществуват условия, за да бъде постигната тази цел. Но това е и предизвикателство за тези в частния сектор, които участват в дистрибуцията и разпределението на електроенергия,“ коментира жа Фостър.

Преди броени дни Шотландия обяви новата си национална цел – да генерира 80 на сто от потребната й електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2020 г., а до 2025 г. да произвежда най-малко 100 процента от енергията, нужна за задоволяване на собствените й потребности, от ВЕИ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*