Тайванската Inventec инвестира $95 млн. в звено за слънчеви клетки

Inventec Corp., водещ тайвански производител на ноутбук-компютри, заяви, че ще инвестира най-малко 3 милиарда тайвански долара (95 млн. щатски долара), за да създаде поделение за слънчеви клетки.

Фирмата каза в изявление, че създава новото звено за диверсификация на бизнеса и стимулиране на растежа, тъй като маржовете на печалба в сектора, свързан с производство на компютри на договорни начала, продължават да изтъняват.

Inventec е една от цяла редица тайвански хай-тек фирми, които се впуснаха в бизнеса със слънчева енергия – област, за която се прогнозира бърза експанзия в следващите години, тъй като глобалното затопляне дава все повече поводи за търсене на алтернатива на изкопаемите горива.

Чип-гигантът Taiwan Semiconductor Manufacturing Co обяви през миналата година инвестиция от около 192 милиона щатски долара за придобиването на 20-процентен дял в Motech Industries Inc, най-големият производител на соларни клетки на острова. Освен това TSMC тази година инвестира още 50 милиона щатски долара в американски производител на слънчеви панели.

Тайван очаква местната индустрия, свързана със слънчева енергия, да достигне стойност 200 милиарда тайвански долара до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*