ВЕИ секторът се нуждае от предсказуемост

Игнасио Галан

Игнасио Галан

Испанската енергийната компания Iberdrola SA ще инвестира 10 милиарда долара в проекти за вятърна енергия в САЩ през следващите няколко години. Политическата и регулаторната несигурност обаче могат да забавят бъдещите инвестиции, казва председателят на компанията и главен изпълнителен директор, Игнасио Галан.

Галан подчертава един проблем, пред който са изправени все повече инвеститори в чиста енергия по света. Проектите за чиста енергия в много страни по света се радват на насърчителни мерки като например преференциални тарифи за изкупуването на генерираната енергия. Тези проекти също така създават много нови работни места. Инвеститорите обаче са готови да влагат средства в такива начинания само при наличието на стабилна рамка от регулаторите.

Индустрията не може да продължи напред, ако няма предсказуемост“, категоричен е Галан в изказване пред АФП.

Много от страните, които до този момент са насърчавали проектите за зелена енергия, вече въвеждат или обмислят въвеждането на промени в мерките за стимулиране, за да се предпазят от „прегряване“ на ВЕИ сектора. Редуцирането на тарифите за изкупуване на чистата енергия е най-честата мярка. Ала липсата на яснота за подобни мерки в дългосрочен план плаши инвеститорите.

Така например Iberdrola трябва да знае дали федералните субсидии за производство на възобновяема енергия ще бъдат удължени след 2012 г., както и дали правителството ще определи цели за възобновяема енергия, които да помогнат на компании като Iberdrola да планират бъдещите си инвестиции, казва Галан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*