Задава се ерата на хибридните соларни панели

Щатската фирма PVT Solar е решена да навлезе на пазара на панели за слънчева енергия панел с разтърсваща оферта: нейната система генерира и електричество, и топлина.

Базираната в Сан Франциско-базирани фирма е получила финансиране в размер на $13,7 милиона от инвстиционния фонд Sigma Partners. Тя е привлякла за свой шеф бившия изпълнителен директор на SunPower Викас Десаи. Парите ще бъдат използвани за разширяване дейността на компанията, а именно продажбите и дистрибуцията.

Ценовата война на пазара на соларни панели е ожесточена, като цените за панелите равномерен спадат. PVT Solar се опитва да се разграничи в този сегмент с предлагането на универсални модули за производство на електричество и събиране на топлина. От компанията твърдят, че комбинираната система генерира два пъти повече използваема енергия от обикновен PV панел и следователно предлага по-бърза възвращаемост.

Това, което от PVT Solar не знаят, или знаят, ала си мислят, че ние не знаем, че хибридните соларни панели всъщност не са нещо ново за света. Нещо повече, хибридни PV/T соларни панели бяха представени у нас тази пролет, по време на шестия международен конгрес за ЕЕ и ВЕИ за Югоизточна Европа, организиран от Виа Експо. Няколко фирми в света произвеждат подобни системи, една от които е турската Solimpeks, показала технологията на изложението в Интер Експо Център.

Хибридната соларна технология позволява двойно по-бързо възвръщане на инвестицията в сравнение с традиционните фотоволтаични или термални слънчеви панели. Хибридната технология де факто прилага принципа на когенерацията в сферата на соларната енергия – тези панели едновременно произвеждат топлина и електричество.

Традиционно фотоволтаичните панели се изплащат за доста дълъг период от време. То варива от 25 години при домашните инсталации до 21 години при комерсиалните инсталации, т.е. такива, предназначени за продажба на генерираната електроенергия.

При PV/T панелите е налице доста по-кратко време за изплащане на инвестицията. Тук времето варира от 10 години за домашни инсталации до 8 години за комерсиалните, обясниха от Solimpeks.

1 коментар

  1. Уважаеми Господа,

    имате грешки в текста на статията. По конкретно имате грешки в стойностите на изплащане и възвращаемост на ФВС.

    Например, ако една инвестиция се изплаща като стойност за 25 години и същевременно животът на системата бъде 25 години, кой разумен човек ще се съгласи да инвестира?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*