Шеф на ООН настоява за рециклиране на редките метали

Шеф на ООН призова за глобално усилие за рециклиране на редките земни метали, които се използват в производството на батерии и зелени енергийни системи, предупреждавайки, че те са от решаващо значение за развитието на екологичните технологии.

Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН, заяви, че търсенето на „редки метали“ като литий и неодим – използвани в направата на батерии за хибридни автомобили или части за вятърни и соларни генератори – се ускорява бързо.

Редките земни елементи са налични само в малки количества и се добиват само на няколко места на планетата. Това предизвиква опасения, че световните доставки може скоро да се окажат ограничени, а може и затруднени от геополитически спорове.

„Налице е колкото стратегическа, толкова и екологична и чисто икономическа обосновка бързо да превърнем тези метали в част от една икономика на рециклирането“, заяви Щайнер пред репортери, настоявайки за една икономически стабилна индустрия на зелените технологии.

Налице е „огромно увеличение на търсенето на редки земни метали, които са в основата на зелената и високотехнологичата икономика на бъдещето…, от страна на електронната промишленост, автомобилната промишленост и енергетиката“, каза той.

Преди броени дни се разчу, че Китай е прекратила износа на редки земни елементи за Япония. Пекин многократно отрече твърденията, че блокира доставките на редките земни елементи, които са от решаващо значение за японската високотехнологична индустрия, електроника и индустрия на зелените технологии.

Група от експерти на UNEP още през май изтъкна опасения относно редките земни елементи, тъй като по тяхна оценка само един процент от тях се рециклират в края на живота на продукта, а останалата част се изхвърля. За сравнение, Международната група от експерти по устойчиво управление на ресурсите изчисли, че при метали като стомана, алуминий, мед и калай се рециклират 25-75 процента, а в някои случаи повече.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*