Европа готова да плаща за биоразнообразието, твърди експерт

Влиятелен европейски експерт заяви, че Европа е готова да извършва плащания към развиващите се страни, за да защитят биоразнообразието, въпреки неотдавнашните изявления на ЕС за противното.

В интервю за EUobserver в понеделник Жаклин Макглейд, директор на Европейската агенция за околната среда, заяви, че въпросът за плащанията неизбежно ще се обсъжда, когато министрите по околната среда от 190 страни-членки на ООН се срещат в Нагоя, Япония, през следващия месец ( 18-29 октомври), за да обсъдят възможностите за опазване на биологичното разнообразие в света.

„Разговорите за плащанията ще дойдат, но въпросът е е количествата, – каза тя. – Определено има желание от страна на ЕС да плаща, но въпросът е за система за проверка … така че може да се каже, че действително дадена гора е останала, например.“

Други висши фигури на ЕС, обаче, наскоро изразиха нежелание за прехвърлянето на повече пари към развиващите се страни, като белгийският министър на околната среда например заяви, че „просто не разполагаме с тях“.

Според последните доклади, застрашените видове изчезват с главозамайваща скорост, която е до 1000 пъти по-голяма от естествената норма на намаляване. Причина за това са човешките дейности, главно разрушаването на местообитанията.

Междинно проучване през миналата година – наречено „Икономика на екосистемите и биоразнообразието „(TEEB) – направи опит за количествено определяне на цената на продължаващите човешки дейности по унищожаването на горите, влажните зони и други важни местообитания, които осигуряват чист въздух, прясна вода и други „екологични услуги“. Според изчисленията, съотношението между разходите за опазване на екосистемите и биологичното разнообразие спрямо ползата от това варира в интервала от 10:01 до 100:1.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*