В Италия всяка къща става електроцентрала

Италия реорганизира енергийния сектор, за да увеличи производството на „чиста енергия“ от слънцето и вятъра и да намали емисиите от вредни вещества в околната среда. Това стана ясно на семинара „Възможности и добри практики в сферата на екологията и устойчивото развитие“, организиран от Италианската търговска камара в рамките на 66-ия Международен технически панаир в Пловдив.

Целта ни е отделните домове да станат малки централи, които произвеждат енергия чрез соларни панели, а те вече широко се използват и са свързани с електропреносната мрежа“, заяви Фабрицио Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия в София, който отново организира официалното участие на страната в Есенния панаир.

Италия ще представи в Брюксел много проекти по програмата „Градове на бъдещето“, насочени към пестенето на енергия и използването на възобновяеми източници. Страната ни е вече доста напред в този сектор“, подчерта Камастра. „На много места старинните улични фенери вече светят с лампи, направени по модерната LED-технология. Летището в Бари е покрито с фотоволтаични панели, те се използват от много фирми и граждани“, посочи той.

Италия се слави като една от страните в света с най-добре развита зелена енергетика, подобно на Германия. По най-нови данни на Съвместния изследователски център на Европейската комисия (СИЦ), Италия е втора в световната класация по ръст на фотоволтаичните системи за 2009 година с с 0,73 гигавата (кумулативни 1,2 GW), инсталирани през 2009 г.

Експерти дори се притесняват, че развитието на фотоволтаичния сектор в страната е прекалено бурно и може да доведе до колапс. Ако пазарът продължава да избуява с настоящото темпо, за тази година Италия ще се радва на трицифрен растеж и гигаватови фотоволтаични капацитети. Ала с подобни темпове страната устремно върви към превръщането си в следващата жертва на „златната треска“ на фотоволтаиците.

Много динамично е развитието на страната и в областта на вятрноенергийните системи. Там Италия се нарежда в челната десетка на света. Резултат от всичко това е, че през 2009 година Италия е генерирала общо 20% от електроенергията, необходима на страната, от възобновяеми източници. За 2010 година страната има за задача да достигне дял от 22% на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на страната.

Според италиански експерти другото модерно направление в екологията е преработката на отпадъците, които са огромен проблем, но и важен ресурс. Средно всеки човек отделя 2 килограма отпадъци дневно, показва статистиката. „За да ги оползотворим, трябва да се изградят системи за разделно събиране, а също – производствени и търговски вериги за рециклиране,“ каза Фабрицио Камастра. „На щанда на Италия на Есенния панаир показваме много инсталации, техника и технологии в това важно направление“, добави той. Според него успешната формула е да се създаде цялостна верига, включваща правителството, общините, индустрията и гражданите, да се дадат данъчни облекчения и стимули.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*