Концептуалният нов електрически супер-автомобил от Jaguar: С-X75

Новият Jaguar C-X75, един концептуален електрически супер-автомобил, бе разкрит за първи път миналата седмица – това е един презареждаем електрически модел, снабден с допълнителната мощност и динамика на газови микротурбини, които ще го направят най-бързата електрическа кола на пътя.

Електрически мотор за всяко колело осигурява 145 kW от вградана в пода литиево-йонна батерия, която дава на автомобила пробег до 110 км само на електрическа енергия. Когато батерията се изтощи, тя може да бъде презаредена за около 6 часа в нормални домашни условия.

Jaguar C-X75 (наречен така заради 75-годишнината на Jaguar) има и друга опция, която други електрически автомобили не предлагат – това е енергийната мощ на две 70-киловатови газови микротурбини, работещи на природен газ, втечнен газ, дизел или биогориво, смесено с въздух. Микротурбините работят при 80 000 об / мин и могат да захранват електрическия мотор директно (увеличаване на мощността) или да използват за зареждане на батерията (увеличаване на пробега).

Jaguar твърди, че този двуместен автомобил ще бъде в състояние да достигне 100 км / ч за 3,4 секунди и ще има максимална скорост от 330 км./ч., когато батериите и турбини работят заедно. Задвижването на всички колела ще произвежда въртящ момент от 1600 Nm. Газовите турбини ще удължават максималния пробег до 900 км, като емисиите на въглероден двуокис ще са само 28 г / км при включени турбини.

Jaguar C-X75, който бе показан миналата седмица по време на автомобилното шоу в Париж 2010, е на етап концепция и може и никога да не бъде произведен. Но дори и никога да не стигне до пазара, елементите на този дизайн могат да намерят своето място в бъдещите автомобили Jaguar.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*