Китай и Гърция в тандем за намаляване на корабните CO2 емисии

Китай и Гърция ще създадат съвместен център, за да се разгледат начините за спестяване на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове в търговския флот, обяви китайският премиер Вен Джиабао. През уикенда той бе на посещение из офиса на на китайския корабен гигант Cosco в гръцкото пристанище Пирея, което се намира до Атина.

„За да модернизира Пирея, ние трябва да положим усилия за намаляване на емисиите на парникови газове“, каза Вен в изявление след срещата.

Cosco, която спечели концесията да оперира два от терминалите на пристанището през 2008 г., държи половината от търговския трафик на пристанището.

Вен заяви, че той и гръцкият премиер Георгиос Папандреу са постигнали споразумение да се създаде съвместен „изследователски център, посветен на намаляване на емисиите на парникови газове в търговския флот.“ Вен пристигна в Атина в събота на двудневно посещение и след разговорите с Папандреу двамата лидери подписаха две споразумения за икономическо сътрудничество в областта на търговския флот.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*