GE купува фирма, която превръща остатъчната топлина в ток

Машината на Calnetix за превръщане на остатъчната топлина в електроенергия

GE обяви, че е придобила Calnetix Power Solutions – една частна компания, която прави системи за преобразуване на топлинната енергия от промишлено оборудване в електричество. Финансови параметри на сделката не бяха оповестени.

Машината на Calnetix за превръщане на остатъчната топлина в електроенергия

Компанията ще бъде интегрирана с базирания в Австрия бизнес на GE Jenbacher, свързан с газови двигатели, където се произвеждат двигатели, които работят с различни газове, включително природен газ и биогаз.

Системата на Calnetix е проектирана специално за маломерни системи за генерация, като например предприятия, които отделят много неизползвани топлина. Системата може да се използва и за производство на електричество от газови двигатели, като например работещи с депа за отпадъци, които да улавят и горят биогаз.

За да превръща топлината в електрическа енергия, Calnetix използва технология, при която температурата и налягането превръщат един работен флуид, който по същество е хладилен агент, в пара. Парата от своя страна задвижва превърне турбина, която пък задвижва генератор за производство на електричество. Парата се охлажда и се превръща отново в течност, кто потича отново в тръбите на системата.

От компанията твърдят, че подобренията в основния цикъл позволяват да се превръща в ток дори слаба топлина – около 120 градуса по Целзий, като тя генерира 125 киловата електроенергия. Този ток може да се използва на място или се подава към електрическата мрежа.

GE предвижда, че пазарът на маломерни системи за генерация от отпадъчна топлина ще достигне 1 милиард долара и ще расте бързо, особено в Европа, където е съсредоточена голяма част от разработването на технологиите. „Алтернативни енергийни източници като отпадъчната топлина придобиват все по-голямо значение поради спешната глобалната нужда от по-ефективно използване на ограничените ресурси“, казва Стив Болзе, президент и главен изпълнителен директор на GE Power & Water.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*