ЕИБ съфинансира първия мащабен ветроенергиен парк в Африка

Европейската инвестиционна банка и Африканската банка за развитие се споразумяха да предоставят 45 милиона евро за проектиране, изграждане и експлоатация на наземна вятърна централа, разположена върху четири острова в архипелага Кабо Верде. Това ще бъде първият мащабен проект за вятърна енергия в Африка и първото публично-частно партньорство в областта на възобновяемите енергийни източници първото в Субсахарска Африка.

Проектът ще осигури над 28 мегавата електроенергия производствена мощност и ще помогне на островите да постигнат амбициозната си цел – да се гарантира, че 25% от енергията там се генерира от възобновяеми енергийни източници до 2012 г., а до 2020 г. – 50%. Проектът се разработва от InfraCo в публично-частно партньорство с правителството на Кабо Верде и местното енергийното дружество „Електра“.

Проектът ще въведе модерна технология за добив на вятърна енергия, която да се установи като основна алтернатива на електроенергията, произведена от електроцентрали на мазут или дизелово гориво. Освен значителното намаляване на емисии на парникови газове, програмата ще увеличи достъпа до електроенергия в Кабо Верде, намалявайки нуждата от внос на горива на висока цена. Проектът също така ще спомогне за установяване на вятърната енергия като надежден източник на незамърсяващи възобновяема енергия на острова.

Европейската инвестиционна банка ще предостави 30 млн. евро за проекта, а 15 милиона евро ще бъдат осигурени от Африканската банка за развитие за покриване на общата стойност на плана – 65 млн. евро.

Проектът ще включва всеобхватна екологична проучвания, оценка на ветровия ресурс и изграждане на връзки високо напрежение с електропреносната мрежа. Всички вятърни турбини се очаква да започнат да функционира до края на 2011 г.

Вятърната енергия е въведена в Кабо Верде за първи път през 1994 г. До момента обаче вятърноенергийни системи осигурява само 2% от енергийните нужди на малкия остров, разположен на 500 км от западното крайбрежие на Африка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*