И парковете били вредни за планетата?

Стремежът на еко-активистите да блеснат с открития, свързани с опазването на околната среда, понякога стига до крайности. Такъв е случаят с проучване на американското Министерство на земеделието и Фондация „Kearney“. Те твърдят, че създаването на паркове е по-скоро вредно за планетата, отколкото ползотворно.

Макар че предлагат отдих и спокойствие сред зеленина насред градския пейзаж, парковете са опасни, защото добре поддържаната трева технически замърсява околната среда, казват авторите на изследването. Обемът на въглеродния двуокис, който се отделя от дейности, свързани с поддръжката на парковете, е много по-голям от положителния, пречистващ ефект от парковете, допълват авторите на проучването.

За достигането до този извод учените са провели наблюдения върху четири парка в Ървин, Калифорния. Те анализирали проби от почвата и въздуха в тези паркове. Целта била да се анализират количествата вредни елементи в резултат на изкуствени торове и горива с цел поддръжка и развитие на зеленината. Самите паркове включвали орнаментни тревни площи, зони за пикник, спортни съоръжения.

По-конкретно учените проследили отделянето на вредни газове от косачките, използвани за поддръжка на тревните площи, машините за почистване на нападалите листа, напоителните системи, наторяването. Учените изследвали и азотните оксиди, отделяни във въздуха в резултат на наторяването на почвата.

Всички вредни емисии в резултат на поддръжката на парковете се оказали много повече от обема въглероден двуокис, който зеленината поглъщала от атмосферата при процеса на фотосинтезата. Изводът на учените е, че макар полянките да са много зелени и здравословни, вредните последствия от всички дейности по поддръжката им засенчват позитивния ефект.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*