Бил Гейтс инвестира в зеления фонд на Хошла

Бил Гейтс

Бил Гейтс, чиито филантропски нагласи са насочени към подобряването на живота на хората в бедните страни, има интерес към чистата енергия – както интелектуално, така и финансово.

Инвестициите в енергия имат бъдеще, смята Бил Гейтс.


Сега Гейтс е предприел нова стъпка в тази посока и е инвестирал във фонда за зелени технологии на Винод Хошла. Този фонд има за задача да „инкубира“ пробивни нови технологии.

„Той подкрепя някои големи предприемачи. Като част от това имам досега с тях“, споделя Гейтс и посочва, че в основата на всички начинания са иновациите.

В своя сайт „Бележките на Гейтс“ бившият шеф на Microsoft пише доста за енергията и околната среда. „…за богатите хора – да, ние можем да използваме по-малко енергия, можем да си позволим по-висока цена. За бедните – по-високата цена на енергията би означавала животът им да е много по-тежък. Те не биха могли да си позволят да наторяват посевите си, не биха могли да ходят на работа, не биха имали чиста вода. Затова развитието на цивилизацията винаги е зависело и ще зависи от това енергията да е по-евтина. Но сега ние сме изправени пред това ограничение, че не само трябва [да се се отделя] по-малко въглероден двуокис, но изобщо не трябва [да се отделя] въглероден двуокис“.

Бил Гейтс

Според Гейтс, повечето нови компании за чиста енергия ще се провалят. „Но ние имаме нужда от няколко компании, които да успеят, за да можем хем да помогнем на бедните, хем да овладеем климатичните промени“.

Фондът Хошла, създаден от известния инвеститор Винод Хошла, е един от най-големите фондове за инвестиции в зелени технологии. Създаден миналата година, той вече е набрал над 1 милиард долара.

Самият Хошла е агресивен инвеститор, вложил средства в не една зелена технология – биогорива, енергийно ефективно осветление, технологии за чисти индустриални процеси.

Сега Гейтс е предприел нова стъпка в тази посока и е инвестирал във фонда за зелени технологии на Винод Хошла. Този фонд има за задача да „инкубира“ пробивни нови технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*