Знаковата Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк с нова, изолационна фасада

Една от най-високите сгради в света, емблематичната Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, се надява отново да бъде водеща в света и да дава добър пример. Прозорците на знаковия небостъргач са изцяло модернизирани, стана ясно преди броени дни.

Означава ли това, че забележителната сграда ще изцяло нова физиономия и съвсем различен изглед? Съвсем не.

Вместо това 96 процента от всичките 6514 прозорци, включително и оригиналните им рамки, както и общо 26 000 стъкла са били използвани повторно.

Serious Materials” – технологична компания, която разработва устойчиви “зелени” строителни материали – е извършила модернизацията, превръщайки двойните прозорци на Емпайър Стейт Билдинг в стъклопакети със супер-изолационни свойства. Екипът извършил цялата работа на място, като всеки прозорец бил свален, а оригиналните стъкла били поставени обратно след полагането на специално прозрачно фолио с топлоизолационни свойства. Стъклата били скрепени едно към друго чрез поставянето на разделителни пластини, превръщайки ги в стъклопакети, а празното пространство между тях било напълнено с газ с топлоиолационни свойства.

Свалянето на прозорците и подмяната били извършвани през нощта, така че да не се пречи на работата на служителите в сградата и на туристите. Целият процес отнел седем месеца.

Претапицирането” на прозорците коства по 700 долара на прозорец, но това е значително по-малко в сравнение с цената, която собствениците биха платили за подмяна на старите прозорци с нови. Те са сметнали, че нови прозорци биха им стрували по $2 500 на прозорец.

Сградата вече е носител на сертификат Energy Star с рейтинг от 90 от 100 възможни точки. Когато целият проект бъде завършен, общото енергопотребление на Емпайър Стейт Билдинг се очаква да бъде намалено с повече от 38%. Това би трябвало да доведе до спестяване на 4,4 милиона щатски долара годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*