Икономически фактори определят интереса към енергоспестяването

Икономически фактори, а не грижата за околната среда, влияят върху поведението на потребителите и отношението им към енергийната ефективност, сочи ново проучване.

Най-новото “Проследяване на отношението” от “Energy Saving Trust”, публикувано тази седмица, сочи, че две трети от хората са по-склонни да се опита да пестят енергия сега, когато икономическите условия са тежки.

Около 53% от запитаните са съгласни с твърдението „Повече ме интересуват от парите, които ще спестя от харченето на по-малко енергия, в сравнение с ефекта, който това би имало върху изменението на климата“.

Повече от три четвърти от хората казват, че спестяването на енергия в момента „се превръща в очаквания начин на мислене“.

Мат Хънт, говорител на консултантската фирма за възобновяеми енергийни системи BritishEco.com, казва, че фирмата в момента е доста заета със заявки на собственици на жилища. “Налице е желание от страна на хората да направят домовете си по-добри от гледна точка на околната среда, особено ако биват насърчени чрез преференциални тарифи и други подобни неща“, обясни той.

Въпреки това “Проследяване на отношението” показва спад от пет процентни пункта в броя на хората, които твърдят, че повече се интересуват от спестяване на енергия, спрямо броя им през миналата година – от 66% през 2009 г. сега те са спаднали до 61% тази година.