Растат опасенията за ограничение на редките елементи от страна на Китай

Редките земни елементи са ключови за създаването на редица ИТ и зелени технологии, но по света нарастват опасенията, че доминиращият доставчик на редките суровини – Китай – може да ограничи снабдяването и да спъне цели световни индустрии.

Редките земни елементи се използват в широка гама от съвременни технологии, включително телевизори, цифрови фотоапарати, твърди дискове за компютри, а също така  вятърни турбини и соларни панели, батерии за хибридни автомобили.

В момента Китай е основният доставчик на такива елементи в глобален мащаб и отговаря за почти цялото световното производство. И точно в това е проблемът.

Нарастват опасенията, че макар че вече страната ограничи снабдяването с редки земни елементи за някои дестинации, тя може да реши да отиде и още по-далеч в рестрикциите.

Джон Майер, ресурсен директор на „Феърфакс“ казва, че Китай счита, че другите страни трябва сами да се погрижат за собствените си доставки на редки земни елементи. Те вече не искат да добиват тези елементи за износ – не искат да замърсяват околната среда, искат да намалят енергията, която се харчи за добива на редките земни елементи и в крайна сметка искат да използват добитите суровини за собственото си производство на ИТ техника и зелени системи, казва Майер.

В Япония проблемът е най-остър, след като Китай намали доставките за страната на изгряващото слънце. Много от японските производители на електроника, които зависят от тези доставки, вече страдат от това. Производители на хибридни автомобили като Toyota вече търсят други начини да се снабдяват с редките земни елементи.

Техните проблеми обаче скоро могат да връхлетят и други страни, опасяват се специалистите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*