Кения вкарва $400 млн. в геотермална енергия

Кенийската „Компания за геотермално развитие“ (GDC) обяви, че вече разполага с $400 милиона – 40% от сумата,необходима за нейния 10-годишен план, който предвижда фирмата да произвежда 2000 мегавата пара.

„Има много вълнение по отношение на подкрепата, която ние получаваме от външната страна,- заяви управляващият директор на GDC Сила Симию пред Ройтерс. – Когато изготвихме нашия бизнес план и започнахме да говорим за 5000 MW през 2030 г., се прие, че планът е много амбициозен.“

Държавното дружество, учредено през юли 2009 г. с цел започване на изследването на геотермална пара, вече е пробило 25 кладенеца в областта Ол Кариа в долината Рифт в Кения, като всички до един с сполучливи. Те са с паров еквивалент на 196 MW.

GDC планира да продава тази пара на най-голямата в страната ютилити компания KenGen, която от своя страна използва генератори за термални извори за пръв път в Кения. Този тип генератори дават възможност на производителите да генерират електричество веднага след като кладенците заработят, вместо да се похабят пет години в строеж на конвенционална електроцентрала.

Източноафриканската страна в момента произвежда 210 MW от геотермална енергия и Симию казва, че GDC планира да увеличи този капацитет с допълнителни 500 мегавата паров еквивалент до края на 2012 г. и още 1000 MW в рамките на 5 години.

Засега Кения разчита основно на водноелектрически централи и язовири, които обаче, макар да са по-евтини за изграждане в сравнение с геотермалните централи, могат да бъдат много неефективни по време на суша.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*