2010-та ще е година на енергийната ефективност

Използването на енергия в домовете е отговорно за 21% от въглеродните емисии в САЩ
Използването на енергия в домовете е отговорно за 21% от въглеродните емисии в САЩ

Производството на енергия от слънцето и вятъра е в центъра на вниманието напоследък, но настоящата година ще бъде доминирана от енергийната ефективност, очакват експерти по зелени технологии. Именно тя се явява критична стъпка за намаляване на употребата на газ и електричество в домовете и офисите към момента.

В САЩ например, цели 16 щата, вкл. Калифорния и Ню Йорк, са приели закони, които позволяват на собствениците на жилища и офиси да финансират подобрения на енергийната ефективност за сметка на данъците върху собствеността. Венчърните инвестиции в енергийна ефективност удариха рекорд през 2009 година, достигайки 1 милиард долара в 115 сделки, според данни на Cleantech Group и Deloitte. Това е 39% ръст спрямо предходната година.

Междувременно, бизнесът със слънчева енергия със своите 84 сделки на обща стойност 1,2 милиарда долара отбеляза спад от 64% през миналата година, в сравнение с 2008.

Все повече се говори, че финансирането на соларния бизнес е превишено. Има по-сигурни места, където инвеститорите могат да вложат своите пари, посочват анализаторите.

Енергийна ефективност е една от нишите с по-добра възвръщаемост на вложенията. Обикновено тя се отнася до широк набор от технологии, предназначени за намаляване на потреблението на енергия. Такива са например подобряване на осветлението, зелени строителни материали и усъвършенстван софтуер, който следи потреблението на енергия.

Използването на енергия в домовете е отговорно за 21% от въглеродните емисии в САЩ, например, което е близо два пъти повече, отколкото генерират леките автомобили, според Pew Center. Калифорнийците плащат средно $84 на месец за ток, по данни на администрацията за енергийна ефективност.

Потенциалът за икономии е огромен – само в Америка това са 100 милиона жилища, в които могат да бъдат приложени енергоспестяващи мерки като изолация, модернизиране на системите за отопление и охлаждане и др. Консумацията от домакинствата може да се намали с 10 до 40 процента.

Енергийната ефективност все повече се разглежда и като ефективен начин за създаване на крайно необходимите работни места. Тя ще намали също зависимостта от вносния петрол, както и въглеродните емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*