HP, Dell, Nokia, Ericsson са сред най-зелените производители на електроника

В последното си “ръководство за по-зелена електроника” еко-организацията „Грийнпийс“ прави някои значителни промени в подредбата на производителите на компютри в съответствие с усилията им да създават екологично чисти продукти.

Класирането на Apple, например, е по-лошо от преди – тя е слязла от пето място до девето. Преди повече от година Apple бе класирана най-високо сред производителите на компютри като компания, която използва най-малко токсични вещества при изработката на своите продукти.

Спадът в рейтинга на Apple обаче не означава, че компанията е спряла да прави екологично чисти продукти. По-скоро причината за смъкването й в класацията е това, че не е предоставила на обществеността с достатъчно информация за бъдещите си планове за намааляване употребата на токсични химически вещества в съчетание с факта, че другите PC производители показват значителни подобрения.

HP например е скочила от 8 място на четвърто, класирайки се по-добре от Apple. Dell, въпреки загубата на една точка заради неспазеното обещание за постепенно премахване на токсичните вещества от производството, сега има същия резултат като Apple.

За разлика от Dell и HP обаче фирми като Lenovo, Toshiba и Microsoft все още са далеч назад в спазването на своите обещания и ангажименти за премахване на токсичните вещества от производството. Става дума предимно за винила (широко известен като PVC) и бромираните химикали за потискане на пламъка (BFR), които не са биоразградими и са вредни за околната среда.

„Грийнпийс“ е дала много добра оценка на Philips в този най-нов доклад заради пускането на пазара на пърия телевизор без PVC и BFR, наречен “Econova”. С това Philips е на път да изпълни ангажимента си за постепенно премахване на тези опасни вещества от производството си до края на годината, изпреварвайки други производители на телевизори.

Измежду всички производители на електроника Nokia и Sony Ericsson остават сред най-зелените. Двете предлагат продукти, които са без съдържание на най-опасните вещества, в това число PVC и BFR, антимон, берилий и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*