„Черният силиций“ на SiOnyx повишава ефективността на слънчевите клетки

“Черният силиций” на SiOnyx прави повърхността почти изцяло антирефлексна.

Отделилата се от Харвардския университет фирма SiOnyx се похвали, че е набрала финансиране, за да комерсиализира своя уникална полупроводникова технология, която има потенциал да подобри ефективността на слънчевите клетки и светлинните сензори в цифровите камери.

“Черният силиций” на SiOnyx прави повърхността почти изцяло антирефлексна.

С привлечените капитали SiOnyx ще наеме повече хора, за да комерсиализира своя „черен силиций“, предназначен за производството а потребителска електроника и слънчеви клетки, посочи главният изпълнителен директор Стивън Сейлър.

Компанията е разработила полупроводников процес, при който силиций се бомбардира със серия от лазерни импулси в контролирана газова среда. Ефектът е постигането на силициева кристална структура, чиято повърхност улавя повече светлина.

„Крайният резултат е почти напълно антирефлексна повърхност. Почти никаква светлина не се отразява, така че това е много ефикасен начин да се улавя повече светлина в слой от силиций,“ обяснява шефът.

Изменението в производствения процес, при което се вгражда тази нова технология, може да повиши ефективността на слънчевите клетки с около 1 на сто. Лазерната обработка може също така да намали производствените разходи и да премахне необходимостта от използване на вредни химикали, използвани за обработка на силиция в соларното производство.

Едно от предизвикателствата за вграждането на технологията на SiOnyx в производството са разходите за промяна на производственото оборудване на соларните фирми, но дори и такова малко подобрение в ефективността е много значимо, убеден е Сейлър. „Историята на пазара на слънчева енергия се радва на малки поетапни подобрения, – казва той. – Но тези малки увеличения на ефективността са драматични, като се има предвид общият мащаб на соларната енергийна индустрия.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*