ЕК одобри 150 млн. евро помощ от Холандия за CO2 улавяне и съхранение

Европейската комисия разреши на Холандия, съгласно правилата за държавните помощи на ЕС, да предостави 150 млн. евро субсидия за демонстрационен проект за улавяне и съхранение на CO2, който ще бъде създаден от съвместно дружество на E. ON и GDF Suez.

Съвместното предприятие ще изгради завод за улавяне на CO2 в зоната на пристанището Ротердам с цел да улавя част от въглеродния двуокис, излъчван от местната въглищна електроцентрала на E.ON, и да го транспортира до изчерпано газово находище в Северно море за съхранение.

Комисията е стигнала до заключението, че помощта е в съответствие с правилата за държавните помощи на ЕС, защото в крайна сметка положителното въздействие на мярката надхвърля потенциалните сътресения за конкуренцията.

Заместник-председателят н ЕК, отговарящ за политиката по конкуренцията, Хоакин Алмуния, обоснова решението: “Холандският проект за CCS ще допринесе за постигане на екологичните цели на ЕС 2020, без да се нарушава конкуренцията”.

Заводът ще улавя по 1,1 млн. тона на CO2 емисии годишно, които ще се транспортират по тръбопровод до близкото изчерпано газово находище в Северно море, където ще се съхраняват.

Разработването на решения за улавяне и съхранение на CO2 е част от пакета мерки за борба с изменението на климата от 2008 г. и за постигане на екологичните цели ЕС-2020. Комисията стигна до заключението, че холандската държавна помощ е подходяща и пропорционална мярка, необходима за постигане на цел, която е от интерес за целия ЕС. Комисията е установила, че развитието на мащабния проект няма да може да се осъществи без помощта, поне не и преди 2020 г., така че субсидията е стимул за започването на проекта.

Освен това CCS проектът ще получи и 180 млн. евро финансиране от ЕС по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване. ЕЕПВ е финансов инструмент, чиято обща цел е да стимулира възстановяването от кризата, засегнала икономиката на ЕС, като в същото време помага на ЕС да се доближи до постигането на целите му по отношение енергийната ефективност и справянето с изменението на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*