Биоразградим стиропор направен от мляко и глина

Вече знем за биоразградимата пластмаса, произведена от царевица и захар. Сега учените са създали материал, подобен на стиропор, използвайки най-вече млечни протеини и глина.

Свръхлек и до голяма степен биоразградим, този нов материал може някой ден да се превърне в зелена алтернатива на получените от петрол блокове пяна, използвани за пакетаж и изолация.

„Идеята, че можем да започнем с мляко и нещо кално и да създадем пластична пяна от това изглежда привлекателна,“ казва Дейвид Ширалди, учен в университета “Case Western Reserve”, Кливланд. По думите му, глината е почти неизчерпаем ресурс. Единственият отпадък от работата с нея е водна пара.

Изследването започнало с едно случайно откритие в лабораторията. Един от студентите на Ширалди провеждал експерименти с глина, при които се установило, че когато към нея се добави определен млечен протеин, известен като казеин, се получава супер-лек пухкав пенообразен материал.

Изследователите започнали да изпробват рецептата, поставяйки лъжичка глина и вода в кухненски миксер. След 2 минути разбиване се получила гладка глинена пяна. Към нея добавили казеин на прах, а накрая малко глицерол, чиято задача е да втвърди химическия разтвор. След едно последно разбиване на сместа учените я изсипали във форми, които замразили, а след това подложили на студено изпаряване.

В резултат се получил материал, който има същите характеристики като стиропора, но е 98% биоразрадим. При 100 градуса по Целзий блокчетата изпускат по няколко капки вода. Материалът остава здрав до 200 градуса по Целзий.

В тестове, проведени от американското министерство на земеделието, близо една трета от новия материал се разрадил в рамките на 45 дни след поставяне в условия на промишлено компостиране.

И в лабораторията, и в министерството са доволни, че е постигната такава голяма крачка “отвъд” стиропора.

Изследователите, направили откритието, вече са основали частна фирма, наречена Aeroclay, която използва патентованата технология за разработване на практически приложими продукти. Преди обаче технологията да стане масова, екипът ще трябва да се увери, че новите изолационни блокчета няма да миришат на вкиснало мляко, шегуват се пазарните наблюдатели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*