Renault: Електромобилите се нуждаят от 2 години държавна помощ

Карлос Госн

Когато става дума за развитите пазари, електрическите автомобили ще се нуждаят от около две години държавна подкрепа, преди да могат да се развият като самостоятелен бизнес. Това твърди главният изпълнителен директор на Renault Карлос Госн, цитиран от Ройтерс.

Карлос Госн

Renault ще инвестира 4 млрд. евро в електрически превозни средства чрез съюза си с Nissan Motor Co. Тя планира да започне продажбата на електрически автомобили в САЩ и Япония през декември и в Европа през 2011 година.

„Това са зрели пазари, където правителствата дават стимули за потребителите, – обяснява Госн. – Две години държавни помощи са необходими на индустрията, за да “отлепи” и след това тези продукти вече могат да бележат ръст самостоятелно”.

Въпреки големите инвестиции в производството на електрически автомобили от страна на водещи автомобилни производители в света, анализаторите предричат, че този тип превозни средства ще представляват само една малка част от автомобилния пазар за още няколко години напред.

Недостатъците са, че електрическите автомобили са обикновено по-скъпи от конвенционалните превозни средства, а освен това няма инфраструктура от обществени пунктове за презареждане на батериите.

Като част от програми за подпомагане на автомобилната индустрия и намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид, някои правителства подкрепят изграждането на инфраструктура за електрически превозни средства и предлагат на потребителите данъчни отстъпки за закупуването на електрически автомобили.

1 коментар

  1. Празни приказки е всичко свързано с електромобилите, защото петролната индустрия няма интерес те да се развиват. А такива като Рено само искат $ от правителствата, а нищо съществено не правят!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*