Не трябва ли вятърните турбини да са лилави?!

Въпреки че ветрогенераторите са като цяло много полезни за околната среда, те представляват опасност за същества, които прекарват по-голямата част от времето си във въздуха, а именно бръмбари, птици и прилепи. Това е и причината за множество спорове доколко екологично решение са всъщност вятърните турбини. Ново проучване, публикувано в Европейския журнал за проучвания на дивата природа, заключава, че тази опасност може да бъде избегната с помощта на … малко боя.

Бялото изглежда подходящ цвят за нещо, което се надяваме скоро да покрие хоризонтите ни – във всяка страна и по целия свят – ала проучването посочва, че белите и светло сивите лопатки на турбините (най-често срещаните цветове) привличат повечето буболечки и бръмбари, което от своя страна привлича птиците и прилепите, които се хранят с тези буболечки – крайният резултат от което е, че и едните, и другите намират смъртта си във витлата на турбините. Докато бялото, светло сивото и жълтото са най-атрактивните, най-отблъскващият цвят е лилавото, настояват учените.

Изследователите били изненадани от това колко сериозно реагират насекомите на различни цветове, както през деня, така и през нощта. Въпреки че това не означава, че всички турбини сега трябва да се пребоядисат в ярко лилаво, изводът показва ясно, че нещо толкова просто като промяната на цвета може да окаже голямо влияние върху това колко опасни са вятърните турбини за летящите наоколо птици и прилепи.

Учените също така подозират, че топлината от турбините може би също е привлекателна за буболечките, както и че прилепите може би не са в състояние да ги регистрират чрез ехолокация, като и двете неща навярно допринасят за проблема.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*