Олимпийски игри 2012 може да не спазят еко-обещанията си

Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. може да не успеят да спазят екологичните си ангажименти, според Лондонския парламент.

Организаторите настояват, че игрите ще бъдат най-устойчивите в историята, обаче местните власти в Лондон посочват, че не се прави достатъчно, за да се гарантира, че целите ще бъдат изпълнени.

Доклад на Комисията по околната среда в Лондон подчертава, че за Олимпийските игри би трябвало да се подсигурят много повече електрически превозни средства. Поставените цели за електроенергията от възобновяеми източници по време на закриването на игрите пък е малко вероятно да бъдат изпълнени, смята комисията.

Качеството на въздуха в Лондон е особена причина за загриженост, тъй като ако не се намалят нивата на замърсяване, това може да има тежки последици за международната репутация на Лондон, както и за здравето на хората, присъстващи на събитието”.

Това не е всичко, за което комисията атакува организаторите. “Ние също така трябва да се уверим, че има ясни цели относно повторното използване на временните материали, повече подробности за това как организаторите ще насърчават устойчивото пътуване и планове за инсталиране на съоръжения за рециклиране на мястото на игрите и в Лондон”, заяви Дарън Джонсън, председател на комитета.

По-рано този месец в центъра на олиимпийското село бе открит ултра-модерен енергиен център. Той разполага с бойлери, работещи с котли на биомаса, използващи дървесни стърготини за генериране на топлина и доставяне на нисковъглеродна енергия, както и газови котли за хибридна генерация, които осигуряват и отопление, и електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*