ООН призована да замрази климатичните гео-инженерни проекти

ООН трябва да наложи мораториум върху проектите за гео-инженеринг, такива като създаването на изкуствени вулкани и “засяването” на облаци, за да се справи с изменението на климата, настояват зелени групи, страхувайки се, че гео-инженерингът може да навреди на природата и човечеството.

Рисковете са прекалено големи, защото последиците от манипулирането на природата в широк мащаб не са напълно изяснени, настояваха групите по време на срещата на ООН в Нагоя, Япония, насочена към борба с нарастващите загуби на растителни и животински видове. Важна причина за бързия темп на загуба на биоразнообразие в природата е изменението на климата, твърди ООН, призовавайки спешно да се направи всичко възможно за ограничаване на глобалното затопляне и предотвратяване на екстремните суши, наводнения и покачване на морското равнище.

Някои страни разглеждат гео-инженерните проекти като начин да се контролира изменението на климата чрез намаляване на слънчевата радиация, кяото достига земята, или “попиване” на емисиите на парникови газове, особено СО2. Но критиците казват, че гео-инженерингът е начин някои правителства и компании да се измъкнат от потребността да предприемат стъпки за намаляване на емисиите.

ООН ще преразгледа гео-инженерството като част от следващия си доклад през 2013 година. Някои от предложените гео-инженерни схеми включват обогатяване на океаните, монтиране на слънчеви рефлектори в космоса, създаване на изкуствени вулкани, улавяне и съхранение на въглероден двуокис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*