Витория и Нант са следващите европейски зелени столици

Испанската регионална столица Витория-Гастейс и френският град Нант са избрани за носители на наградата за Европейска зелена столица за 2012 и 2013 г. Наградите бяха връчени еврокомисаря по околната среда Янез Поточник по време на церемония в Стокхолм – “Европейска зелена столица за 2010 година”.

Витория-Гастейс – победител 2012

Витория, регионална столица на Северна Испания, е постигнала голям напредък в озеленяването на традиционна градска среда. “Зеленият пояс”, зона от полу-естествени зелени площи, частично възстановени от разрушени области, представлява пръстен, който заобикаля центъра, осигурявайки зеленина и парково простраство за цялото население от почти четвърт милион души, които живеят близо до зелените площи. Многобройни мерки са въведени за подпомагане и увеличаване на биоразнообразието и екосистемите. Флората и фауната се наблюдават постоянно с цел намаляване на разпокъсването на местообитанията.

Градът успешно се справя с недостига на вода и непрекъснато намалява своето потребление на вода през последното десетилетие. Много инвестиции, свързани с водата, са направени за подобряване на водоснабдяването и качеството, намаляване на загубите и постигане на устойчиво потребление. Витория сега има за цел намаляване на вътрешното потребление на вода до под 100 литра на глава от населението на ден.

Нант – победител 2013

Нант, шестият по големина френски град с население от 285 000 души, успешно е свързал зелената и синята си градски зони, обхващайки пространството между две големи реки (Лоара и Ердра) чрез програмата за устойчиво управление на водите. Няколко зони от Натура 2000 се намират на границата на града. Съхраняването на флората и фауната са основен обект на внимание за местното население.

Нант има отдавна интегрирана и устойчива транспортна политика, с акцент върху обществения транспорт и колоезденето. В града активно се използват електрически трамваи. Отскоро градът преследва нов план за климатичните цели, предвиждащ намаляване на емисиите на CO2 с една четвърт до 2020 година. Нова инициатива за здравето на гражданите е системата за оценка на риска от алергии под формата на експериментална “поленова градина”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*