Емисиите на новите автомобили в ЕС спадат по-бързо от очакваното

Производителите на автомобили са на път да постигнат целите си за намаляване на емисиите от нови превозните средства, определени от Европейския съюз (ЕС), при това изпреварвайки крайните срокове.

Toyota е водеща в това отношение, пише LowCarbonEconomy.com, и вече е намалила въглеродните емисии толкова, че почти е изпълненила целите си за 2015 г., разкрива изследване на “Транспорт и околна среда”.

Рекорден спад от 5,1% при вредните емисии във всички нови автомобили е регистриран през 2009 година. По-рано се говореше, че това се дължи на инициативите на правителствата и на икономическата криза, която кара шофьорите да купуват по-малки автомобили.

Сега обаче анализът показва, че в действителност повече от половината от постигнатото понижение се дължи на технологични подобрения. Toyota, Suzuki, Daimler, Ford и Mazda са постигнали по три процента намаление в следствие на тези иновации.

Според анализаторите, “преди три години автомобилната индустрия твърдеше, че не би могла да постигне навреме целите за намаляването на CO2, но вече е видно, че има готовност да стори това дори по-рано.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*