Офшорните вятърни турбини не вредят на морския живот

Дефицитни рибки като тази се чувстват уютно около основите на вятърните турбини
Основите на турбините, закрепени в морското дъно, са привлекателно място за риби, раци, миди и растения

Бумът в изграждането на офшорни вятърни турбини повдигна въпроса опасни ли са тези на пръв поглед екологични източници на енергия за морския живот. Скорошно проучване разсейва съмненията.

Инсталациите на офшорни турбини около бреговете на Европа не представляват заплаха за морската флора и фауна. Нещо повече, те дори поддържат живота във водата, категорични са учени от катедрата по зоология към Стокхолмския университет.

Основите на турбините, които се закрепят в морското дъно, са привлекателно място за риби, раци, миди и растения. Вятърните паркове спомагат за създаване на по-разнообразна и плътна популация на морски живот, твърди още изследването на шведските учени.

Дефицитни риби като тази се чувстват уютно около основите на вятърните турбини

Подобно на потъналите кораби, основите на турбините действат като изкуствени рифове.

Заключенията на учените могат да стимулират проектирането на ошфорни централи, които подпомагат разнообразието на морския живот. Вятърните ферми могат да се окажат, например, безопасни зони за застрашените видове морски обитатели.

Европа строи с бързи темпове офшорни ферми край бреговете си. Скандинавските страни са едни от лидерите в усвояване на новия подход за добиване на енергия.

Скорошно проучване установи, че потенциалът на вятърните турбини надхвърля седем-осем пъти нуждите от електричество на Стария континент.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*