Администрацията трябва да е помощник на ВЕИ инвеститорите

Всеки ВЕИ проект започва от администрацията, по-точно от общините. Те имат ключовата роля да бъдат помощник в тези проекти – помощник на инвеститорите. Но де факто се случва точно обратното – вместо да подкрепят капиталовложителите, местните власти превръщат проектите в изпитание.

Това послание отправи Станислав Гочев, собственик и управител на Варна Грийн Енерджи ООД, която се занимава с изграждане на ветро-паркове, по време на започналата днес в столицата конференция за пречките пред ВЕИ проектите в България.

Първият от проблемите, според Гочев, е това, че липсват обществено достъпни карти на ВЕИ-инвестиционните намерения. Няма карти, където да е възможно да се види в кои райони какви проекти текат – така инвеститорът може да знае къде може да “стъпи” и къде не може, за да планира какви терени да закупи и какви проекти може да реализира.

Инвеститорите искат, търсят такива карти, питат, молят се, – сподели шефът на Варна Гриийн Енерджи и намекна, че ако изобщо е възможно да се стигне до подобна информация, това става най-често чрез нерегламентирани плащания. “Тези карти трябва да са налице и да са публични, да са достъпни и да се актуализират, така че да се отразяват инвестиционните намерения за ВЕИ проекти”. Така всеки инвеститор ще може да се съобрази с чуждите ВЕИ намерения.

Друг проблем на местните власти е, че липсва комуникация между общините. “Можеш да купиш терен на границата на една община и да се окаже, че в съседство до теб, в другата община, има друг ВЕИ парк”, коментира Гочев.

Още по-проблематично е, че общините, разчитайки на своята автономност, постоянно променят и увеличават таксите за различни разрешителни документи. Възползвайки се от самостоятелността си, общинските съвети решават да променят, увеличават, намаляват таксите, да въвеждат нови. “Това е реален случай от нашата практика”, – споделя Гочев и разказва за ситуация, при която таксата за достъп до енергийните му съоръжения в парк, който фирмата гради и който е в процедура по ОВОС, е вдигната от пет на пет хиляди лева. “Аз съм планирал днес да внеса по 5 лева за всеки от 30 те генератора, а трябва да платя 30 пъти по пет хиляди?”

Подобни резки промени, без значение от какви мотиви са продуктувани, смущават инвеститорите. Всеки от тях е планирал бюджета си и се оказва в патова ситуация, която се окаже, че трябва да плати в пъти повече. Още по-смущаващо е това за фирмите, които са местни партнньори на чужестранни инвеститори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*