Грийнпийс иска мораториум за промишлени дейности в Арктика

В краткосрочен план може да има икономическо развитие и работни места, но те не идват с гаранция, че екосистемата няма да бъде унищожена
В краткосрочен план може да има икономическо развитие и работни места, но те не идват с гаранция, че екосистемата на Арктика няма да бъде унищожена

Грийнпийс призова за мораториум върху промишлената дейност на Арктика. Регионът е богат на природни ресурси, но особено крехък, казват от природозащитната организация.

„В краткосрочен план може да има икономическо развитие и работни места, но те не идват с гаранция, че екосистемата няма да бъде унищожена“, предупреди изпълнителният директор на Грийнпис Нордик – Мадс Фларъп Кристенсен, цитиран от AFP.

Организацията иска мораториумът да бъде приложен в добива на изкопаеми горива и минерали, промишления риболов и морския транспорт.

Призивът на Грийнпийс не се отнася за дейности като традиционен риболов, лов на тюлени и китове, практикувани от коренното население на региона.

Според геоложки проучвания, Арктика може да съдържа 90 милиона барела петрол и 30% от световната консумация на природен газ. Тези значителни резерви стават по-достъпни с топенето на ледовете на Арктика.

Дори голямо намаляване на емисиите на парникови газове няма да спре топенето в Северния ледовит океан. Но това, което Грийнпийс може да контролира, е да предотврати допълнителни натоварвания на морската екосистема в Арктика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*