Acer: имаме истински зелен ноутбук

Моделите от новата серия Timeline се очакват на българския пазар през настоящата година на достъпни цени

Моделите от новата серия Timeline се очакват на българския пазар през настоящата година на достъпни цени

Компютърният гигант Acer обяви най-природосъобразните ноутбуци в своето портфолио – моделите Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG от серията Timeline.

В производството на тези преносими компютри са избегнати материалът поливинилхлорид (PVC), забавителите на горене на бромна основа (BFR) и живачните съединения – основни причинители на замърсяване на околната среда при производството на ИТ продукти.

„Първият истински „зелен“ преносим компютър вече е в производство, като еко изискванията касаят не само финалното изделие, а цялата верига от доставчици и поддоставчици, които са поели ангажименти по намаляване на емисиите и остатъчните материали“, съобщи Данаил Вълков, мениджър на Acer за България.

В последните години Acer се ориентира към щадящи природата материали, рециклирането и ниската консумация на енергия. Серията Timeline покрива всички тези критерии – Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG са отличени с международния знак Energy Star 5.0.

Aspire 3811TZ и Aspire 3811TZG се произвеждат без използване на PVC и BFR (с изключение на захранващия кабел). Химическите съединения на PVC и BFR могат да генерират токсични съединения от рода на диоксини и фуран в края на жизнения цикъл на продукта. Като ги елиминира в дизайна на своите продукти, Acer намалява изхвърлянето на вредни емисии в околната среда.

Цялата система на серията Timeline потребява до 40% по-малко електроенергия от традиционните продукти. В допълнение, тези преносимите компютри издържат над 8 часа без дозареждане, като дават на потребителите повече време за работа и забавление. Подобно постижение, реализирано чрез комбинация от софтуер и хардуер, надхвърля изискванията на Energy Star 5.0.

При разработване на Timeline, компанията е помислила и за по-нататъшното рециклиране на продуктите. Модулният дизайн удължава техния живот – защото в ноутбука се заменят само необходимите модули. Това намалява и броя на електронните отпадъци.

Серията преносими компютри Aspire Timeline бе анонсирана в цял свят през април 2009 г. Моделите в нея се отличават с малко тегло и тънка форма, едва 1 инч в най-широката си част. Енергийно съобразените еко ноутбуци Timeline ще бъдат достъпни в България през тази година на атрактивна за местните потребители цена, съобщиха от представителството на Acer у нас.

Моделът Aspire Timeline 3811TZ идва с процесор Intel Pentium SU4100 (1.3 GHz, 800 MHz FSB), твърд диск 320GB, памет 3GB DDR3, Windows 7 Home Premium и 6-клетъчна батерия, осигуряваща 8 часа автономна работа с едно зареждане. На българския пазар ноутбукът ще се предлага за около 1249 лв. с ДДС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*