След 5 години ще имаме по-добри батерии за коли

Автомобилите на батерии ще станат конкурентоспособни спрямо тези, които разчитат на петролни горива, след около пет години, заяви енергийния секретар на САЩ по време на годишните преговори климата на ООН.

Няма да са необходими цели 10 години за целта“, убеден е Стивън Чу. Според него добрите батерии ще са факт след около пет години и дори може би по-скоро. Междувременно батериите, които се произвеждат днес, ще се подобрят с фактор 1 или 2, твърди Чу, който носител на Нобелова награда за физика.

Колите на бензин отделят около една трета от световните парникови газове. Според учените, колите, захранвани с батерии, намаляват емисиите на въглероден двуокис, дори ако биват задвижвани от ток, който идва от въглищни електроцентрали. Тъй като все повече централи работят на природен газ, електромобилите ще стават все по-чисти.

Според Чу, производителите на автомобилни батерии трябва да развият продукцита си дотам, че батериите да изкарват по 15 години. Нужно е подобряване на капацитета за съхранение на енергия с коефициент от 5 до 7 и намаляване на разходите с коефициент около три. Едва тогава електрическите автомобили ще са сравними с автомобилите, които работят на бензин и дизелово гориво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*