Индия заляла пазара с генетично-модифициран памук

Памук със следи от генетично-модифициран материал е бил продаден в големи количества от Индия през миналата година. Памукът обаче е бил представян като напълно биологичен.

Според немския Файненшъл таймс, властите в Индия признават, че някои видове памук са сертифицирани като биологични, но в действителност съдържат генетично модифицирани съставки. Това би трябвало да попречи памукът да се сертифицира като биологичен от организациите EcoCert и Controlo Union, които обаче не са си свършили работата и са разследвани.

Търговци на дребно като H&M, C&A и Tchibo са възможни разпространители на замърсения органичен памук, тъй като те купуват продукти, сертифицирани от двете организации. Не е изключено органичните елементи в колекцията облекла на H&M да съдържат модифицирания памук.

Експерти от независимата немска лаборатория Impetus твърдят, че около 30 на сто от пробите памук, които са изследвали, съдържат генетично модифициран материал. Лабораторните образци са предоставени от малки и средни производители на текстил.

Междувременно, H&M успокои потребителите със съобщение на своя сайт. В него се разсейват опасенията, че органичният памук, използван в дрехите на компанията, е отглеждан в геннетично-модифицирани полета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*