Panasonic показа цялостна визия за енергийно ефективни градове

Става ли дума за екология, всички постоянно слушаме и четем новини за нови „зелени“ продукти. Много рядко, обаче, имаме възможност да видим „голямата картина“ – цялостна визия за това как може да се постигне един екологичен и „нискоемисиен“ начин на живот в по-голям мащаб.

Panasonic се опита да представи точно такъв поглед към екологично чистите продукти по време на изложението „Еко-продукти 2010“ в Токио. Фирмата посвети целия си щанд на това да покаже „цялостни енергийни решения за цели градове“. За целта пространството бе разделено на няколко зони, представляващи различни аспекти на съвременния живот: дом, офис, фабрики, магазини и обществени места. Всяка зона съдържаше редица екологични решения и устройства, които създават, съхраняват и управляват енергия по един по-интелигентен начин.

В зоната за дома Panasonic използва сензори за яркост и движение, които допринасят за по-разумното използване на енергията. Тук бе мястото на цяла гама еко-продукти – хладилници, бойлери, миялни / сушилни, осветителни тела, та дори и интелигентна…. тоалетната чиния.

Уредите използват инфрачервени сензори, за да установяват кога има хора наоколо (или кога има мръсотия, в случая с пералната машина), и настройват дейностите си според присъствието на хора, времето от деня и последните модели на ползване.

Много от тези уреди не са нови, но е съвсем друго да се види всички на едно място, в един цялостен образец на бъдещия дом, екологичен, енергийно ефективен, интелигентен. За сега придобиването на всички тези технологии изглежда ужасно скъпо, но навярно и това ще се промени.

Зоната за офис сгради наблегна на използването на видео-конферентни връзки, очевидно с цел намаляване на ненужните пътувания с помощта на виртуални срещи. Panasonic добавя към това и енергийно ефективно LED осветление, както и интелигентни управление на климатичната инсталация за офис пространства.

В зоната за обществените места компанията представи подобни енерго-спестяващи технологии в модела за удобен магазин със смарт-сензори. Близо до него бе разположен реалният „пъп“ на градския модел – огромна зарядна станция Solalib за зареждане (произведена от Sharp), където градските електрически превозни средства могат да се включат за зареждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*